fbpx

Jubileumconcert 3 nov. 2019 – Muziek, dans en expositie

Veldhovens Kamerkoor sluit jubileumjaar af met veelzijdig concert

Jubileumconcert Veldhovens Kamerkoor o.l.v. Peter van Aerts, zondag 3 november, Willibrorduskerk

Mathieu Dijker – De trein naar Sobibor

Het dertigjarige Veldhovens Kamerkoor sloot zijn jubileumjaar af met een groots concert in de Willibrorduskerk. Indringend, volgens deze bezoeker. Dat slaat met name op het koorwerk dat centraal stond: ‘De trein naar Sobibor’ van de Nederlandse componist Mathieu Dijker. En ja, dat is zo huiveringwekkend als de titel doet vermoeden.

Het thema van het concert sloot aan bij de herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding 75 jaar geleden die nu plaatsvinden. Na een korte inleiding door Christine Gispen-de Wied van Stichting Sobibor droeg Bart de Groof ‘De trein’ van Bert Voeten voor. Beiden hebben in hun familie de gevolgen van de oorlog ervaren. Het gedicht vormt de basis van de tekst van Dijker. Het koor was voor de gelegenheid uitgebreid met het Oisterwijks Kamerkoor, dat eveneens door dirigent Peter van Aerts geleid wordt. Dat resulteerde in een rijkere koorklank, vooral bij de mannenstemmen. Zoals veel koren kampt het Veldhovens Kamerkoor met een niet-optimale bezetting, waardoor er doorlopend vacatures zijn. ‘Mooi’ zingen was nu eens geen doel op zich; de tekst over de jodentransporten werd gebracht met veel emotie. In scherp contrast met ‘de veewagons met de grendels’ en ‘de waanzin die komt met mondschuim en gillen’ staan de chanoukaliederen, die in de joodse huiselijke kring gezongen werden. Met alle respect: je durfde haast niet te applaudisseren na afloop.

Danspremière

Na ‘De trein naar Sobibor’ vond de première plaats van een ballet door dansschool Cardo Dance Department op de themamuziek van Schindler’s List, de bekende film van Spielberg over de fabrikant Schindler die vele joden wist te redden in de oorlog. De muziek werd uitgevoerd op piano en viool door Tannie van Loon en Ruth Walpot, die na de pauze samen ook een muzikaal intermezzo verzorgden.

Expositie

In de pauze en na afloop was er achter in de kerk een indrukwekkende expositie met werkstukken van leerlingen van het Sondervick College. Ook zij zijn met hun docenten aan de slag gegaan met het thema oorlog en bevrijding.

“Het hek” De ijzeren mensfiguren stellen het obstakel voor waar je niet door kunt.

Download hier het overzicht van all kunstwerken: presentatie

Na de pauze werd het gezongen programma minder zwaar: het Kyrie van de Mis in C moll van Mozart, Verleih uns Frieden van Mendelssohn en Bleib bei uns van Rheinberger werden met verve uitgevoerd. Waarmee meteen bewezen werd dat het koor ook het ‘mooi zingen’ zeker beheerst. Datzelfde geldt voor mezzosopraan Rianne Wilbers, die aan de complexe solopartij van Dijker zeker geen eenvoudige taak had maar daarna kon schitteren bij Mozart. De muzikale afsluiting was van Arvo Pärt: Da pacem Domine – geef ons vrede – als een hoopvolle wens die 75 jaar na de oorlog nog altijd actueel is. Door de opstelling van de koorzangers rondom het publiek werden de toehoorders als het ware ondergedompeld in de klanken van Pärt, een bijzondere ervaring.

Arvo Pärt – Da pacem Domine

Deze bezoeker ging meer dan tevreden naar huis. Het jubilerende koor heeft laten zien wat het in zijn mars heeft. Peter van Aerts is de derde dirigent in dertig jaar en hij bracht het koor vernieuwing en verrassing. Met nog een aantal mannenstemmen erbij kan het Veldhovens Kamerkoor energiek op weg naar zijn volgende jubileum.

Jet van Lieshout

Meer informatie over de componist Mathieu Dijker kunt u vinden op: www.mathieudijker.nl

Met dank aan de sponsoren die dit project mogelijk hebben gemaakt:

En ook gaat onze dank uit naar iedereen die heeft meegewerkt om dit project tot een succes te maken: