fbpx

Jubileumconcert – 7e lustrum

Achtergrond van de werken:

Krönungsmesse (Mis in C KV317)

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 1791) componeerde in 1779 de Mis in C KV 317 in opdracht van zijn toenmalige werkgever graaf Colloredo, aartsbisschop van Salzburg. De graaf had bij zijn opdracht de voorwaarde gesteld dat de mis niet te lang mocht duren. De Krönungsmesse is van het type Missa Brevis (korte mis) in tegenstelling tot de meer formele plechtige missen, zogenoemd de Missa Solemnis. Het werk werd voor het eerst uitgevoerd op Paaszondag in 1779 in de Dom van Salzburg. Dezelfde mis weerklonk in 1791 nogmaals te Praag tijdens de kroning van Keizer Leopold II tot Koning van Bohemen. Sindsdien kreeg de mis de bijnaam Krönungsmesse. (Klassiekemuziek.tv)

Misa Ciolla Ariel Ramirez

Hij had een grote voorliefde voor de eigen Argentijnse muziek. Toen in de jaren zestig het verbod op een mis in de volkstaal werd opgeheven, componeerde Ramírez zijn in de westerse wereld bekendste werk, de “Misa Criolla”; hierin gebruikt hij de ritmes van de indianen en van de criollos (creolen), de nakomelingen van de diverse immigranten. (Wikipedia)

Naast deze werken zongen we ook ket Kyrie uit de mis in C-klein en Alma Dei Creatoris van Mozart en speelde het Fanego ensemble eigen repertoire.

Met medewerking van: 

Peter van Aerts – dirigent

Ad Broeksteeg – orgel

Daniel Fanego ensemble:

Misha Lichtveld, Jochem Brok, Joost Ahsmann, Martin de Graaf en Daniel Fanego

Ellen Gruijters – sopraan

Aad Hendrickx – alt

Cees Lauwers – tenor

Yuri van de Vijver – tenor

Joop Hendrickx – bas

Dit concert werd mede mogelijk gemaakt door:

Interesse in sponsering? Stuur een mail naar fondswerving@veldhovenskamerkoor.nl voor informatie over de mogelijkheden.